İftarda Ve Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İftarda Ve Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Açlıkdan daha çok susuzluğa daha az direnci olan vücudu bu dönemde susuz bırakmamak çok önemli. Oruçlu kalınan bu süre boyunca vücudun beslenme alışkanlıkları değişeceği için, iftar ve imsak arasında vücuda su takviyesi yapılmalı. 

İçilen sıvıların yüksek şeker, gaz ve yüksek kafein içermemesine özellikle dikkat edilmesi gerekir. İftar sofrasında  mutlaka önceliğin su olmasına özen gösterilmeli. 
İftarda Dikkat Edilmesi Gerekenler  
Gün boyunca vücut besin öğesi almadığı için kan şekeriniz düşücektir bu yüzden iftarda bir bardak su içtikten sonra beyaz peynir ve kaşar, birkaç tane zeytin ile tam buğday ya da çavdar ekmeği yemek gerekir. Ana yemeğe geçmeden verilen 10-15 dakikalık bir ara sindirim sisteminizin düzene girmesini sağlar. Havalar sıcak olduğu için zeytinyağlı yemekler  vücudunuzun paso ihtiyacını karşılayacaktır. Kalsiyum ve protein açısından önemli olan yoğurt, haydari, salata masanızından eksik olmamalı.  
Sahurda Dikkat Edilmesi Gerekenler
  Sahura mutlaka kalkınmalı. Sahura kalkmadığınız için vücudunuzun direnci fazlasıyla düşecektir. Sahurda az yağlı peynır su süt yenip içilmelidir. Protein sağlar. Sahurda yemek yiyecekler için, ızgara veya söğüş et, tavuk, yanında zeytinyağlı yemekler, yağsız yoğurt, tam tane ekmekleri, mevsim meyveleri doğru tercih olacaktır. Bol sıvı tüketilmelidir. Yemeğinizi yedikten hemen sonra yatmayın sindirim sisteminize biraz zaman tanımak gerekir.

 
İftar ve sahur ile ilgili doğru sandığımız yanlışlar
  • Su içerek iştah kapanmaz aksine su içmek uzun saatler susuz kalmış vücutlar için gereklidir. Su içmek sindirimide kolaylaştırır.
  • Sahura kalkmasamda oruç tutuyorum demeyin, sahura kalkmak gerekir çünkü sahura kalkmayınca iftarın üstünden 22-24 saat yemek yememiş sayılıyoruz ve bu hem vucüdumuz besin değeri kaybeder ve zayıflar hemde kafa yapımız olarak bizi agresifleştirir.
  • Hemen karnınızı doyurmaya çalışmak isteyeceksiniz fakat bu yanlış olur çünkü saatlerdir aç kalmış bir bünyeye birden aşırı yemek giriyor ve buda vücut dengemizi bozuyor.  
  • İftardan hemen sonra çay içmek yararlı değildir. Çayın içinde bulunan kafeine benzer tein maddesi suyu vücudumuzdan hızla atmamızı sağlar. Bu yüzden çay yerine su tercih etmeliyiz.


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.